İçeriğe geç

Türkiyede Podzol Topraklar Nerede Görülür

Çernezyom toprak nerede görülür Türkiye?

“Çernezya toprakları” Kanada toprak sınıflandırma sisteminde ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün toprak sınıflandırmasında bulunan bir toprak türüdür. Türkiye’deki Erzurum-Kars Platosu’nda kil ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış’ta yaygındır.

Regosol toprak Türkiye’de nerede görülür?

Regosol topraklar: Özellikle volkanik alanlarda (Nevşehir) akarsuların taşıdığı kum birikintileri üzerinde oluşurlar. Bu kumlu ve yumuşak topraklar patates ve soğan yetiştiriciliği için çok uygundur.

Çöl toprakları Türkiye’de nerelerde görülür?

Bu topraklar, yağışın çok düşük olduğu tropiklerde ve iç kesimlerde bulunur. Bu alanlar Türkiye’de yoktur, ancak tuz gölü çevresinde ıssız alanlar vardır.

Kireçli toprak Türkiye’de nerede bulunur?

Kireçli topraklar: Çok fazla kireç içeren bu toprak aynı zamanda humus açısından da zengindir. Ege bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’da görülür.

Türkiye’nin en verimli toprağı neresi?

Türkiye’nin en verimli toprakları nerelerdir? Ülkemizde Erzurum-Kars Platosu’nda çernezyum toprak (kara toprak) yaygındır.

Moren toprak Türkiye’de nerede görülür?

3. Moren topraklar: Buzulların taşınmasıyla oluşan topraklardır ve Türkiye’nin yüksek kesimlerinde bulunurlar.

Podzol Türkiye’de nerelerde görülür?

Kuzey Rusya ve Sibirya’nın tayga ormanlarında geniş bir alanı kaplar. Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin yüksek rakımlı alanlarında bulunur. Bu topraklar ayrıca Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’da da bulunur.

Türkiye’de alüvyal topraklar nerede görülür?

Türkiye’de Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin vadileri alüvyon ovalardır. Alüvyon ovaları ayrıca alüvyon bariyer gölleri adı verilen küçük göller oluşturur. Bafa, Köyceğiz Gölü, Meriç Vadisi Gölleri gibi.

Türkiye’de kolüvyal topraklar nerede görülür?

Bu toprak tipi Toros Dağları ve Kuzey Anadolu bölgesinde yaygın olmakla birlikte Akdeniz, Karadeniz bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde de bulunmaktadır. Bozdağ Dağları’nın kuzey eteklerinde ve Aydın Dağları’nın güney eteklerinde yoğun kolüvyal toprak bol miktarda bulunmaktadır.

Halomorfik toprak Türkiye’de nerede görülür?

Humusça da zengin olan bu topraklar, ağırlıklı olarak İç Anadolu, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır. Halomorfik Topraklar: Tarıma elverişli olmayan bu topraklar, ülkemizde genellikle Konya Havzası’nda ve Erzurum Ovası’nın bazı kesimlerinde bulunmaktadır.

Terra Rossa toprak Türkiye’de nerede görülür?

Günümüzde kayaç halinde gözlenen ve oluşumu devam eden terra rossaların da (Karadağ vd., 2006; Budahn, 2007) bulunduğu ve ülkemizde genellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu Marmara Bölgesi’nin güney kesimlerinde, Ege Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’nde bulunduğu söylenebilir (Ünal, 2011).

Rendzina topraklar Türkiye’de nerede görülür?

Rendzinas; Ege Bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’nun çöküntü alanlarında yaygındır. Orta ve Doğu Anadolu’daki düz ve hafif eğimli alanlar genellikle tahıl tarımının yapıldığı alanlardır. Ege Bölgesi’nde bu alanlar çoğunlukla meşe ormanlarıyla kaplıdır.

Litosol toprak Türkiye’de nerede görülür?

Özellikle Akdeniz bölgesinde Taşeli Platosu; Bu toprak tipi Bozdağları, Kaçkar Dağları, Bitlis Dağları ve Aydın Dağları yamaçlarında bulunmaktadır. Litosol toprak tipinin bazı üstün özellikleri vardır.

Hidromorfik toprak Türkiye’de nerede görülür?

Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’ndeki Konya Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Erzurum Ovası, Ege Bölgesi’nde Küçük Menderes ve Büyük Menderes’in kıyı kesimleri bu toprak tipi bakımından zengindir.

Vertisol toprak nerelerde görülür?

Bu topraklar eski toprak sisteminde Gromusolleri (Vertisolleri) içerir. Ülkemizde Vertisoller, yarı kurak-yarı nemli iklim koşullarının hüküm sürdüğü ve ana materyalin killi ve kısmen kireçli olduğu Muş ve Harran ovalarında ve Trakya’da Ergene Havzası ve Karacabey Ovası’nda yaygın olarak bulunmaktadır.

Çernezyom toprak özellikleri nelerdir?

Chernesium (siyah) topraklar: Orta kuşaktaki yarı nemli bölgelerdeki uzun otlakların altında gelişen bu topraklara siyah topraklar da denir. Toprak yüzeyinde gelişen yemyeşil otlaklar kurur ve toprakla karışarak toprağı humus açısından zenginleştirir. Toprak, organik kalıntılar nedeniyle siyah renktedir.

Kahverengi orman toprakları Türkiye’de nerelerde görülür?

İklim, bitki örtüsü ve doğal kayaçların etkisiyle oluşmuştur. Orman altında oluştuğu için organik madde (humus) bakımından zengindir ve genellikle koyu renklidir. Kahverengi orman toprakları; Karadeniz Dağları, Marmara bölgesindeki Yıldız Dağları, Orta Batı Anadolu ve Güneydoğu Toros Dağları’nda bulunur.

Halomorfik toprak Türkiye’de nerede görülür?

Humusça da zengin olan bu topraklar, ağırlıklı olarak İç Anadolu, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır. Halomorfik Topraklar: Tarıma elverişli olmayan bu topraklar, ülkemizde genellikle Konya Havzası’nda ve Erzurum Ovası’nın bazı kesimlerinde bulunmaktadır.

Alüvyal toprak Türkiye’de nerede görülür?

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerini oluşturan alüvyal topraklar; Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki birçok alçak basınç alanında, Ege Bölgesi’nde Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ile Bakırçay ovalarında, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Pasinler, Muş, Erzincan ve Erzurum ovalarında görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Orta Boylu Escort