Varol nasıl yazılır TDK?
İki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan şahıs adları, soyadları ve lakaplar yan yana yazılır: Alper, Birol, Gülnihal, Gülseren, Şenol, Varol; Abasıyanık, Adıvar, Atatürk, Gökalp, Güntekin, İnönü, Karaosmanoğlu, Tanpınar, Yurdakul; Boynueğri Mehmet Paşa, Tepedelenli Ali Paşa, Yirmisekiz Çelebi Mehmet, Yedisekiz…
Varolma birleşik mi?
Varoluş kelimesinden türetilen Existieren, birleşik bir isim değil, bir cümledir. Türkçede tüm cümleler ayrı ayrı yazılır.
Varolus ayri mi?
Bu kelime sıklıkla varoluş olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı varoluş biçiminde olmalıdır.
Varis nasıl yazılır TDK?
Arapçada ‘varis’ kelimesi ‘miras’ veya ‘bir şeyin mirası’ anlamına gelir. Türkçede ‘varis’ terimi, bir kişinin ölümünden sonra malını veya mirasını miras alan kişiyi ifade eder. Kelimenin anlamı: ‘Varis’, bir kişinin ölümünden sonra malını veya mirasını miras alan kişiyi ifade eder.
Varolmak ayri mi?
Anlamları dilbilgisi kurallarına göre birleşmiş olan bileşik isimler yan yana yazılır. Varlık bir cümledir, bileşik isim değildir, dolayısıyla bu kelime yan yana değil ayrı ayrı yazılmalıdır.
Varolun ne demek?
“Yaşa, uzun ve sağlıklı bir hayat yaşa” anlamına gelen bir isim.
Varoluş nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “varlık”tır.
Sarf etmek nasıl yazılır?
TDK’ya göre “spend” kelimesinin doğru yazımı “spenden”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Birebir nasıl yazılır TDK?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan indirgemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Varoluş yok oluş nasıl yazılır?
EXTINCTION KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla yanlış olarak extinction olarak yazılır. Doğru kullanımı extinction şeklinde olmalıdır.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Tıpa mı tıbba mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Tıpa” olarak kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “Tıbba”dır.
Pasifize mi pasivize mi?
Konuşma. “Pacify” yanlıştır, doğru kelime “pacify”dır. (Fransızca: passivisé) “Etkisiz hale getirmek, edilgenleştirmek” anlamına gelen bileşik fiil passivize’de kullanılan bir kelime.
Hatrım mı hatırım mı?
Sık sık yanlış yazılan bazı kelimeler. Düzensiz yazım. Doğru yazım. Hatri, hafızam, hafızamız, hafızam, hafızamız, hazır cevap, hazır cevap, çok, hadi gidelim, hem, fikir, hemfikir174 satır daha
Bir şey nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “something” kelimesinin doğru yazımı “something”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “something”dir.
Vali kelimesi nasıl yazılır TDK?
3. Cümle içinde özel isim yerine kullanılan resmi veya unvan sözcükleri büyük harfle başlar: Vali dün Uzakdoğu’dan gelen heyeti kabul etti.
Bey hanım nasıl yazılır TDK?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvan, fahri ünvan, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.
Ana dil nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
Tavsiyeli Bağlantılar: Peygamberimiz Kuran Okuduktan Sonra Ne Derdi